



Dil ve Konuşma Bozuklukları Çeşitleri
- Gecikmiş Dil ve Konuşma. Bireyin dil becerilerinin anlama ve ifade etme yönünden yaşından beklenen seviyede gelişim göstermemesi ile tanımlanır.
- Artikülasyon ve Fonolojik Bozuklukları. Bireyin sesleri, heceleri ve sözcükleri normalden dikkat çekici derecede farklı ve anlaşılması zor şekilde konuşmasıyla görülür.
- Akıcılık Sorunları (Kekemelik). Bireyin konuşmasının akıcılık, hız, ritim gibi kısımlarında sorun yaşanan durumdur.
- Ses Bozuklukları. Sesin perde, şiddet ya da kalitesinden belli nedenlerden ötürü normalden olumsuz yönde farklılık gösterdiği durumlardır.
- Afazi (Edinilmiş Dil Bozuklukları). Nörolojik kaynaklı, çoğu zaman beyindeki bir hasar sonucu meydana gelen dil ve konuşma bozukluklarıdır.
- Yutma Bozuklukları: Genellikle nörolojik bir sebep sonucu ortaya çıkar. Ve yutma eyleminin değişik aşamalarında görülen güçlüklerle kendisini gösterir.
- Motor Konuşma Bozuklukları. Nörolojik bir nedenden ötürü konuşma eyleminde rol alan kas gruplarında görülen. Güçsüzlük, hasar, koordinasyon bozukluğu sonucu konuşmanın olumsuz etkilenmesiyle oluşur.
- Fiziksel Sebeplerle Bozukluklar. Konuşmada rol alan yapılardaki bozukluklar. Bunlar yarık damak, diş problemleri, nörolojik problemler, işitme kaybı gibi sebepler.
- Genetik Bozukluklar. Serebral palsi, zihinsel yetersizlik, otizm spektrum bozuklukları, down sendromu gibi sebepler.
- Dil ve Konuşma Bozuklukları Çeşitleri olarak sıralayabiliriz.